De dirigent

Klaas_Stok

Klaas Stok is een van de toonaangevende koordirigenten van Nederland. Zijn repertoire strekt zich uit van de renaissance tot eigentijdse muziek. Hij is werkzaam bij verschillende professionele koren in Nederland en daarbuiten.

Sinds 1993 is hij werkzaam bij het Nederlands Kamerkoor, wisselend als koorleider en freelance dirigent. Ook is hij sinds 1996 dirigent en artistiek leider van Consensus Vocalis.  Vanaf 1 maart 2015 is Klaas Stok koorleider bij het Groot Omroepkoor. In die hoedanigheid is hij verantwoordelijk voor de kwaliteit van het koor en houdt hij zich bezig met alle praktische-artistieke zaken die het koor betreffen. Hij bereidt per seizoen verschillende producties voor, o.a. voor de concerten van de zaterdag matinee in het Concertgebouw. Onlangs ontving het Groot Omroepkoor de Concertgebouw prijs 2017 voor deze concerten. Daarnaast dirigeert hij ieder seizoen een eigen productie. Volgend seizoen zal dat een programma zijn met Amerikaanse koormuziek van o.a. Ives en Bernstein.

Naast zijn vaste koren werkte hij als freelance dirigent bij tal van andere koren en ensembles waaronder het Collegium Vocale Gent, Capella Frisiae, het Brabantkoor, Musica Treize, Cappella Amsterdam en het Iers Nationaal Kamerkoor. In Duitsland is hij regelmatig betrokken bij het SWR Vocaal Ensemble uit Stuttgart.

Per 1 augustus 2018 zal Klaas Stok als chef-dirigent werkzaam zijn bij het NDR-koor Hamburg.

Als concerterend organist gaf hij concerten in binnen- en buitenland, onder meer in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Klaas Stok is hoofdvakdocent koordirectie aan het ArtEZ-concervatorium te Zwolle.

Hij ontving de culturele prijs van de stad Deventer, de 'Gulden Adelaar'. Zijn uitvoeringen van de Matthäuspassion in de Bergkerk te Deventer hebben brede bekendheid gekregen vanwege de unieke ruimtelijke opstelling van koren en orkesten.

Voor meer informatie: www.klaasstok.nl