De dirigent

Klaas_Stok

Klaas Stok is als dirigent betrokken bij tal van koren en ensemble, van amateur tot professioneel. Hij is artistiek leider en vaste dirigent van Consensus Vocalis. Hij dirigeerde dit koor in tal van producties, zowel a capella als met orkest.

Hij is sinds jaren betrokken bij het Nederlands Kamerkoor waar hij verschillende concertseries dirigeerde met koormuziek van de 16e tot de 20e eeuw, waaronder diverse wereldpremières. Hij gaf met het NKK concerten in o.a. Parijs, Marseille, Boedapest, Monte Carlo en Fribourg, en maakte cd-opnames met werk van o.a Kagel, Kancheli en Jan Vriend. Zijn cd “Tehilim” en de cd met werken van Kagel werden met een 10 in Luister gewaardeerd. Dit jaar dirigeert hij bij het NKK een programma met werk van Messiaen en een bijzonder programma met als titel “De tijd staat stil”.

Naast het Nederlands Kamerkoor dirigeerde hij tal van andere koren en ensembles waaronder Capella Amsterdam, Capella Frisiae, Musica Treize (Marseille), het Iers Nationaal Kamerkoor en het SWR vocaalensemble Stuttgard, waarmee hij een cd opnam met een werk voor koor en blokfluit van Praulins. Ook werkt hij met het Groot Omroepkoor, het NDR koor Hamburg en Chorwerk Ruhr. Hij is tevens artistiek leider van het Nederlands Opera en Concertkoor. Vorig jaar dirigeerde hij o.a. de Johannes Passion, als voorstelling bij de Nationale Reisopera.

Vanaf maart 2015 is Klaas Stok werkzaam als koorleider bij het Groot Omroepkoor. Ook is hij docent koordirectie aan het ARTEZ-conservatorium te Zwolle.

Hij is directeur en artistiek leider van de Nederlandse Kooracademie, een samenwerking van Consensus Vocalis en Capella Isalana.

Naast zijn werkzaamheden als dirigent is Klaas Stok actief als organist. Hij is vaste bespeler van het beroemde Baderorgel in de Walburgiskerk te Zutphen, waar hij ook stadsorganist is. Hij heeft een actieve concertpraktijk en maakte opnames voor radio, televisie en cd.

Voor meer informatie: www.klaasstok.nl